Dengan rasminya blog ini ditutup..

dah berpindah ke sini..

Assalamualaikum..
Tetiba hari ni rajin pulak nak upload gambar kat blog ni..huhu..
Ni suma foto2 keindahan alam ciptaanNya yang berjaya di snap ketika melakukan aktiviti2 diluar station..hehe..

Pencinta alam kah aku?? huhu..layan jer..bukan senang ni nak dapat gambar2 sebegini rupa..
 
erm..

erm..

urm..

urm..

mmm

mmm

hmm...

hmm...

mmm

mmm

 ok..setakat ini dahulu..adioss

P/S: gambar2 ini di snap di  sekitar double track rawang-ipoh

Pertama skali aku bersyukur ke hadrat Ilahi kerana masih diberi peluang utk hidup dibumiNya..

Apa yg ngeri sangat nih? Sebenarnya td aku melalui saat cemas ketika menjalankan visual inspection pd bridge XX (bukan nama sebenar) .. Rasa macam diambang maut atau lebih tepat bagaikan telur  dihujung tanduk..huhu.. First time aku rasa berada dalam keadaan yg sangat bahaya..

Bagi org dh lama hidup n biasa dgn tempat2 tinggi, mungkin itu adalah normal. Tp bagi aku itu x normal, dan BAHAYA.. Sebenarnya aku pun malas nk citer pengalaman mengerikan tuh. Selepas saat2 ngeri  tu aku rasa terkedu, adakah aku bermimpi?huhu..Lututku menggeletarr.. lemah, jalan pun rasa cam nak jatuh… dalam hati, kalau la aku tersilap langkah tadi.. kalau la aku x dpt kawal diri tadi.. kalau la aku terjatuh kebawah tadi..huhu.. mesti mak aku sedih, ayah aku sedih..  Mesti masuk front page paper.. ishk.. Nau’zubillah… Aku belum cukup bersedia utk itu..kawen pon belom..haha..

Tapi itu tadi..sekarang aku masih bernyawa.. Alhamdulillah.. Masih diberi peluang untuk hidup di bumi Allah ini..

* kalau ada kelapangan nt aku upload foto2 yg berkenaan. walaupun lutut menggeletar, bile ade kamera tetap.. PEACE!! (^_^)v

Assalamualaikum..

wahh lagi.. Dah lama sangat aku biarkan blog ni menyepi.. Semenjak 2 menjak ni aku lebih bermotivasi nak menumpukan kerja2 di pejabat. Lagipun aku melalui bulan Jun yg agak bz. Semuanya gara2 penyerahan projek yg x henti2. Dah orang nk serah, kita kena la amik kan. Walaupun tangan yg memberi lebih baik dr tangan yg menerima..huhu..apa yg aku merepek nih?

Walopun bz dgn inspection penyerahan projek n report, agak best sebab dpt jalan2 melihat alam.. hehe.. Tak la aku mati kutu duk kat opis tu.. Minggu lepas sebuk dengan jejambat melintasi double track, minggu sebelum tu ke kuala kangsar, minggu ni n minggu depan sebuk ngan MRR2 yg ntah bila akan berkesudahan..huhu..report di opis makin bertambah..

..ruang kerja ku..

..ruang kerja ku..

bz kah aku??

bz kah aku??

 Heh..berdasarkan gambar di atas nampak cam bz le sangat.. Besa la kan keja apa x bz ye dok? hmm..walau cmna semak pon meja aku, tempat ni la yg paling best.. Siap ada tempat beradu lagi tu kalo agak2 ngantok..huhu.. Tapi satu je aku nyampah, nyampah nak nengok PC aku yg ala2 TV tuh. Kadang2 konpius, ni TV ke PC ni..huhu..Bila nk dpt PC baru ni..

* saja ja nak abadikan gambo bilik aku kt sni, x lama lg bilik ini akan dikongsi dgn sorang eng baru..huhu..bye2 sofa empukku.. dh xleh tido kt opis pasni..

Aku duk fikir tentang perkara ni sejak semalam.. Selama ni baru aku sedar.. hidup aku ni di penuhi dengan pelbagai jenis orang. Orang yg kadang2 buat aku sakit hati, terasa (sensitip la konon).. ada gak yg buat aku duk gelak sorang2. Bila difikir2 kan balik..inilah indahnya ciptaan Ilahi.. Cuba bayangkan betapa bosannya hidup aku kalo dikelilingi oleh org2 yg perangainya sama.. sepesennn ja.. huh..boring dowh..

Aku dah jumpa orang yg SANGAT cerewet. Ketika berjinak2 dengan umah sewa di awal pembabitan aku dalam dunia kerjaya.. Aku dan kawan2 telah mendapat teguran melalui surat layang sejumlah 3 muka surat! Salah satu perkara yg paling badut termaktub dlm surat tu adalah larangan supaya kami tidak menyangkut mangga / padlock pada grill pintu. Kerana takut TERTANGGAL CAT PADA GRILL tuh. Huhuhu..aku rasa cam nak gelak berguling2 kat lantai. Sekarang aku dah berambus dari rumah tersebut, TAPI lawak tu masih diguna pakai & diaplikasikan di rumah baru! (sebagai hiburan…hahaha) Tiap kali ada member sangkut padlock kt grill, kami akan kata..eh jangan sangkut mangga kat grill, nnt tertanggal cat2 nya…hahaha.. member yg xtau cerita memang akan tercengang2..

Cerita kedua, baru2 ni aku pi pasar tani dekat2 opis nih. Lunch hour..ada org jual nasik berlauk. Nampak lauk cam sedap aku terus mintak nasik, then beratur untuk isi lauk pauk sendiri. Biasanya, cara nak mintak nasik kat pasar tani.. “kak, nasik satu..” @ ” kak, nasik separuh ek..”.. Tapi tetiba ada sorang akak ni.. ” kak, nak nasik satu, MAKAN ek..” Aikk..aku tengok la keadaan sekeliling.. ada tempat makan ke kat paso ni? Banyak kali lak tu dia duk ulang.. Haha..dia silap, mungkin duk rasa cam order nasik kat cafe kot..leh makan @ bungkus..  Yg tauke gerai tu leh duk wat lawak.. ” nak makan sini ker??” Malu akak tuh bila tersedar dia sekarang berada di pasar bukannya cafe.. Aku dari awal lagi duk senyum2 kambeng tahan gelak..kalo ikutkan kegelian hatiku ini dh lama aku gelak besor kat situ.. Tapi aku tahan jerk..sebaik sahaja akak tu hilang dari pandangan… HAHAHA.. aku n member yg sama2 berada di tempat kejadian memang gelak puas2…haha.. (Suka la sangat kalo bab2 gelak kat orang ekk..)

Cerita ketiga.. Baru2 ni jugak..teman member pi beli baju kat.. (tempat dirahsiakan atas tujuan keselamatan..hehe..) Member ni duk cari baju/blaus yg sesuai utk dipakai menghadiri meeting, nak g site..bla2.. Tengok ada satu baju yg agak2 sesuai utk tujuan tersebut, kami pun pakat duk belek la..Datang la pokcik tokei kedai tu duk promot la.. ha..cantik baju ni dik.. sesuai utk muslimah.. Kami duk angguk2 ja..memang la utk muslimah..nama pon blaus. (kami berkata2 didalam hati).. Tengok reaksi kami yg agak bersahaja, dia promot lagi..betul dik cantik ni..sesuai utk pakai senaman.. Aiyarkk.. boleh dia kata untuk senaman.. Memandangkan baju yg akami duk ushar tu memang lawa siap ada kerawang2 lagi. Boleh plak pokcik tu kata sesuai utk pakai senaman, terus rasa nak gelak. Kawan aku yg duk tagak2 nak beli terus kensel!..haha..

Dikedai yg sama semasa proses memilih baju, berlaku la sesi soal jawab antara kami dan tuan kedai. Blaja lgi ke? bla3.. Tetiba dia tnya dari mana? kami jawab la Kepong. Dia tanya balik..Kepong???!! Apa tu??! nama syarikat ka??! uik..xkan xtau kepong tu apa.. ni yg rasa nak gelak lagi ni..tp kontrol2.. (dalam hati baru ku faham soalan dia td berkisar tentang kami keja kat mana..) huhu.. Member aku yg duk blur2 pilih baju duk pi jawab plak.. “takk..kepong tu nama tempat..” Huahahaha..time ni aku terus kuar dari kedai tu dan gelak puas2.. Orang kata tak baik gelak orang depan2..gelak kot belakang x pa…

Huh..macam2.. bila direnung kembali..aku ni asyik duk gelak kat orang ja kan.. Ishk2..rasa x baik plak.. Tapi benda2 camni la yg menceriakan suasana. Kadang2 bila bosan2 kami akan cerita balik perasaan kami time tu..haha.. Leh jadi hiburan lak.. Leh release tensen.. Orang kata.. ‘Laughter is the best medicine’ .. Tp ingat! jangan duk suka sangat duk gelak kat org. Mana tau suatu hari nnt kita akan lakukan kesilapan yg sama n org plak gelak bagai nak rak kat kita.. Huhu..sekarang ni aku sentiasa berhati2 supaya x lakukan lawak yg sama.

 

P/S:

“Orang yg paling bijak belajar dari kesilapan orang lain..”

“Orang yg bijak belajar dari kesilapan sendiri”

“Orang yg bodoh x belajar apa2 dari kesilapan sendiri”

Masa: 3.32 pm

Status: Ngantukkk + bosan

Lokasi: dalam opis..

Situasi semasa:

# Grenggg..bunyi kipas orenku. Kalo x bukak kang aku kepanasan memandangkan bilik ni ala2 suam2 kuku suhunya.. bila ntah aircond ni nak ok.

# Vrooomm..bunyi yg datang dari jalan depan ofis sebab aku baru ja bukak tingkap supaya udara segar masuk dan mengembalikan oksigen dalam otakku ke tahap yg normal. Tapi bising pulak aku rasa, xleh kosentret.

# Mata ku agak lesu mengadap skrin komputer yg agak2 kabur. Argh..tensen bila nak dapat komp baru…Kalo mata aku rosak nt siapla aku saman bos..haha..tipu jer..

# Otak agak serabut dengan keja2 yg x mampu disiapkan lagi.

# Hati agak panas bila ada benda nak ditanya tp xdak orang yg sesuai untuk ditanya..

Penyelesaian: Gi toilet, mengeliat puas2..cuci muka sket..duduk diam2 dan cuba berfikir secara waras.. Ganbatte!

 

 

 

 

 

11-12 Mei 2009 aku ke Sabak Bernam untuk menghadiri meeting dan inspection pra-penyerahan projek. Jauh jugak rupa2nya dari KL nih. Memula ingat nak kena tido sana, tapi x jadik. So, ulang alik la 2 hari kesana. Lotih beb..

Hari first, lepas meeting, kami terus pi site. Kami berempat dipecahkan 2 team. Banyak nak kena check, ye la 2 jambatan yg setiap satunya mempunyai 14 pier.

 

jambatan yg mhubungkan selangor n perak

jambatan yg mhubungkan selangor n perak

 

Abih ja meeting, aku ditugaskan utk check pier dalam air, so kena naik bot. Waa best giler naik bot! Tapi yg x sedapnya diorang cakap Sg. Bernam tu byk buaya..Huh time ni dah terasa ada gegaran kat bahagian lututku..hehe.. Tapi nak sedapkan hati, diorang ckp, buaya tu x penah la kacau orang sejak projek tu dilaksanakan. huh..leh caya ka depa nih. Laju giler bot nih, rasa cam nak terbang jer.

 

-menghampiri lokasi-

-menghampiri lokasi-

-didalam bot dibawah jambatan-

-didalam bot dibawah jambatan-

 

2nd Day.. Aku dapat berita yg agak mengejutkan. Tetiba je TA sabak bernam tnya aku. “Semalam nampak kan buaye?” Ha? xde pon.. Die cakap..”Eh pakcik driver bot tu kate ade, nampak belakang badan buaye mase bawak korang semalam..ade tu..pakcik tu saje xnak bgtau, nt korang takut lakk..” Huh..biaq betoi ni.. Kalau kena check kat bwh skali lg, confirm aku x turun..haha..

 

sayounara..dah nak kembali ke daratan

sayounara..dah nak kembali ke daratan

 

Hari second tu berpeluang naik skylift la plak. Memula takut gak, dh naik 2-3 kali dh rasa ok la.. huhu.. Letih gak nak check every single things kat bridge nih. Dari part selangor terus ke perak. Kalo x check betul2 kang boleh membahayakan orang awam lak.. Inilah antara tugas2 berat orang2 yg berkecimpung dlm bidang ni. huhu..

 

-skylift-

-huh tingginyaa-

 

Secara teknikalnya, byk benda baru yg dapat dipelajari.. Secara tak teknikalnya, byk jugak benda2 pelik yg aku jumpa kat sana. Salah satunya ialah satu spesis yg dipanggil mentarang. Ada duk jual sepanjang perjalanan area kuala selangor tu.. Rupa dia lebih kurang binatang cam kepah yg namanya lala tu. Mentarang besaq skit la..

 

-mentarang-

-mentarang-

 

Selain itu, kat sini la jugak aku terjumpa ikan yg idup 2 alam tu..nama pa? ikan belacak kan. Tapi anak dia ja kot, kecik ja duk terlompat2 kat tanah basah ditebing sungai..huhu..Xsempat lak aku nak amik gambo. Ada satu lagi yg agak menarik utk diperkatakan iaitu hasil seni kreatif yg terdapat pd tiang2 jambatan yg aku inspect. Karya2 kreatif  itu sangat la x patut ditonton, so aku buat2 x nampak ja..huhu.. Rupa2nya selain projek jambatan tu ada lagi la projek2 secara kecil-kecilan yg dilakukan di bawah jambatan. Yg malunya, siap tulis nama lagi dan nama tu plak ala2 nama orang yg seagama ngan aku ja..isk2..