Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh..
pada hari ini kita akan membincangkan tentang apa yang saya sebutkan dalam post mentor mentee semalam. Ala.. yang kononnya sangat memberi kesan tu. Sebenarnya juz nak share apa kata2 nasihat yang sempat saya grab dari ucapan tuan pengarah, Dato’ Ir Hj Hamizan yang panjang lebar itu. Saya juz amik point2 penting saja utk dimuatkan disini..

Yang pertama ialah mengenai usaha kita. menurut beliau, Allah takkan menilai kita berdasarkan kejayaan yang kita capai. Tapi Allah menilai kita dr berapa banyak usaha kita. Kadang2 kita dah berusaha bermati2 matian tapi kejayaan tu belum mnjadi milik kita. Orang yang berjaya tu kdg2 mmg dh di takdirkan utk memiliki otak yg agak genius. Tapi kalo kegeniusan tu x digunakan sebaik2nya dan dgunakan utk membantu org len takda gunanya jugak kan. Berbalik pada cerita tuan pengarah td.. dia ada ceritakan mengenai anaknya yg agak slow terutamanya dlm subjek2 math. Masa anak dia sekolah rendah, dia mmg bertungkus lumus tetiap hari mengajaq anak dia nih. Tetiap hari smpai kul 12 mlm. Penah gak dia smpai terguling2 atas lantai sbb terlampau stress mengajaq anak dia tu. Isk2.. Kami semua pakat gelak la membayangkan tuan pengarah berguling2 diatas lantai rumahnya..hehe.. Tapi cerita dia memang menginsafkan dan menyedarkan diri yang kdg2 terleka ini. Berbalik pd cerita anak dia td, kluaq ja result upsr anak dia dpt 1 A ja. Itupun anak dia dah rasa sgt bersyukur..Alhamdulillah katanya..igtkan semua D jer. Tuan pengarah ckp, saya percaya Allah x menilai anak saya dr brp byk A yg dia dpt, tp brp byk usaha yg dia lakukan. Camtu la lebih kurang alkesahnya.. Anak dia skrg dh berjaya menjadi seorg chef stlh menamatkan pengajian dlm bidang kulinari. Dia mmg x bg anak dia amik kos2 teknikal. Dan skrg anak dia mmg boleh berbangga..Mungkin inilah ganjaran yang Allah berikan kt dia atas usaha yg bersungguh2 satu masa dlu. Keja chef ni duit byk oo.. Saya pun ada seorang sepupu keja chef nih.. Mmg kaya raya skang nih.

Ok, point kedua yg saya sempat grab, cerita tentang pencungkil gigi. Pada zaman Rasulullah swt dlu la.. Rasulullah melalui sebuah tnh perkuburan dn meletakkan pelepah kurma atas satu kubur ni. Sahabt bertanya knp? Rasulullah pon ceritakan, org ni dh terseksa selam 60 thn, sbb xdpt jwb 1 soalan. Soalan ape tu ya Rasulullah? Susah sgt ke nak jawab? camtu la lebih kurang.. Rasulullah pon bercerita.. Org ni dlu bkerja sbg seorg pengangkut kayu. Tugas dia hanya angkut kayu2 yg dh siap diikat, bw balik kerumah tuan punya kayu la.. Dipertengahan jalan..dia letih & berehat. Smbil berehat dia telah mematahkan sedikit hujung kayu td utk dibuat pncungkil gigi. Sedangkan kayu tu bukan lah miliknya.. The moral value is.. setiap perbuatan kita walopun sekecik mana pon akan di hitung. Sebenaqnya kisah ni tuan pengarah tujukan kpd mana2 staf yg slalu cabut balik awai..uhuk2.. Almaklumla skang ni musim hujan lebat n KL slalu bnjir.. Ada ja org nak cabut balik cpt2, tkt jamm & sebagainya..

Ha..kalau ada salah silap dlm tulisan ni hrp tolong btulkan saya.. Biasala kadang2 manusia ni ter missed dan ter tokok tambah plak. Yang fakta dh jd auta.huhu.. ok bye..

P/s: Apa sebenarnya kaitan kulinari dan pencungkil gigi nih?