TaHukaH anDa??


 

Aku terjumpa satu website yg menarik, berkenaan dengan otak kiri dan otak kanan. Sekarang sibuk diperkatakan penggunaan otak kanan sangat penting disamping otak kiri. Orang jepun dah lama dedahkan anak2 mereka dengan penggunaan otak kanan. Menurut Prof Makoto Shichida dalam program Shichida Methods:

We promote whole-brain education by developing the right brain and connecting it to the left-brain, allowing both sides of the brain to work together in balance.

The right brain is the more important hemisphere to influence the quality of the left-brain. For example, the right brain enables the child to learn subconsciously as well as enable the brain to be able to automatically process large amounts of information at high speed whereas the left-brain is able only to process small amounts of information at low speed.

Ages 0-3 is the period in which the child maximizes the utilization of the right brain. From ages 4-6, the child would start to switch to using the left-brain. Henceforth, the critical period of training the brain would be from ages 0-3. If the child is older, techniques will be taught by the Professor on how to modify the negative aspects.

If the brain is well nurtured, the child will develop a great vision about learning and can handle any challenges with ease for the rest of his life. Further on in life, it will be more difficult to modify the learning capability.

Kita sekarang byk guna otak kiri ja. Bila orang kata kita otak tak balance, marah kan..huhu..sebetulnya memang tak balance pun..uhuk2.. Jom kita explore pasal otak kanan lak. Kita boleh belatih guna otak kanan n kiri melalui gambar dlm web tu.

Tapi web ni agak tak sesuai untuk pembaca2 bawah umo..huhu..

http://www.news.com.au/heraldsun/story/0,21985,22556281-661,00.html

Jangan tenung lama2 sangat k.. Kalau dah berjaya gunakan kedua2 otak kanan n kiri sila tutup yer.

Advertisements

Salam.. penah dengaq tak photograph memory nih? Mengikut kamus aku sendiri, photograph memory ni satu kebolehan yang luar drpd biasa, dimana kita menghafal/mengingat sesuatu secara gambaran. Maksudnya, sekali tengok, kita dah siap simpan dlm kita punya memory. Kira Otomatik save la.. Tapi save dalam bentuk photo, bukan input satu2. Tengok sesuatu, terus right click, save as picture..hehe..tu dalam aplikasi komputer la..cuba apply dalam fikiran kita lak.

Aku ada la kenal seseorang yg hebat giler la die punya photograph memory ni. Dia ni detektif, memang sesuai la dia ada memory yg hebat. Namanya Megu, salah satu watak dalam anime Detective School Q @ dalam bahasa jepunnya Tantei Gakuen Q. huhu.. Aku layan citer2 detektif sejak skolah dlu, (det. Conan, Penyiasat remaja dll..) memula komik jer aku baca, bila dh meningkat dewasa, aku nengok anime plak.hehe.. Kalau ikutkan cita2 asal aku masa skolah dlu nak jadi detektif, tapi tersalah bidang lak. (boleh check cita2 aku dlm majalah skolah smkab edisi 2002..haha..ingat lagi tu..)

Megu yg rambut pink tu

Megu yg rambut pink tu

 

Hehe..jauh pulak aku melalut.. Sambung balik tentang photograph memory td, bagi aku macam mana hebat dan mistik pun kebolehan tu, ianya boleh di gilap.  Aku cuba kaitkan dengan satu artikel dalam blog aku sblom ni. Sila rujuk sini.  Baca dengan teliti kat tips yg ke-4 tu k.

sila baca..penting!

sila baca..penting!

Sekarang aku masih mencuba kaedah ni. Aku mulakan dengan mengingati nombor2 ext rakan2 sekerja (4 digit jer).  Tulis je nama n no ext diorang n tenung ketas tu, amik gambo dlm fikiran pastu save. Pejam mata, view picture tu beberapa kali. Jgn lupa tulis nama, nnt kang igt no saja, sapa punya no, tak ingat plak. Setakat ni memang berkesan. Kalo dulu no ext sendiri pon aku x igt, sekarang dh ingat dan boleh dail no rakan2 yg lain tanpa rujuk list no tipon. Pasni nak try hapal no2 handphone lak..hehe..

selamat mencuba! Ganbatte!!

p/s: jangan biarkan cita2/hidup anda dipengaruhi komik @ anime..aku dapati budak2 zaman skang ni terlalu awal terdedah ngan anime yg membuatkan mereka terlalu leka.Terlalu byk masa dihabiskan utk anime,komik,games..dll…

Bolehkah anda berfikir diluar kotak?? atau omputeh kata thinking outside the box. Secara ringkasnya ia bermaksud cara pemikiran yang mengambil kira sesuatu masalah secara menyeluruh. Atau ada jugak yg mengatakan, berfikir dari sudut yang berlainan. Pernah x kita berfikir benda yang tak pernah difikirkan oleh orang lain? ha.. tu la namanya berfikir diluar kotak.

Berfikir diluar kotak ni boleh dilatih. Practice make perfect! Caranya:

Sentiasa tanya soalan kat diri sendiri…BAGAIMANA??…Contoh, bila dpt sesuatu masalah:

* Bagaimana hendak memudahkan kerja ini?
* Bagaimana hendak mempercepatkan kerja ini?
* Bagaimana hendak megurangkan kos?
* Bagaimana hendak menambahkan kualiti, di samping mengurangkan kos?
* Bagaimana hendak melakukan dengan lebih efisyen?

— dan sebagainya! Menurut pakar motivasi Anthony Robbins, hidup anda akan bertambah baik selaras dengan soalan-soalan yang anda tanya pada diri anda. Dengan bertanyakan soalan, ia melatih anda untuk berfikir. Penuhi hari anda dengan bertanyakan soalan dan memberi jawapan yang bernas.

Ni ada satu soalan kuiz. Kalo dapat jawab memang anda sedang berfikir diluar kotak.

*     *     *

*     *     *

*     *     *

Soalan: Sambungkan semua 9 titik diatas dengan hanya menggunakan 4 garisan lurus, tanpa mengangkat pen anda. Selamat mencuba!!

Aku terjumpa satu artikel yang dirasakan patut aku kongsikan bersama pembaca blog nih. Tajuk artikel ni adalah ” Mengapa Yahudi Bijak?

Artikel ini merupakan hasil daripada data2 untuk tesis Phd yg dikumpul selama 8 tahun. Data2 ini merangkumi cara pemakanan, adat resam, agama, pesiapan awal melahirkan zuriat dll.

Jika diamati betul2, terdapat juga amalan2 mereka yang selari dengan ajaran islam terutamanya dari segi pemakanan. Tapi ramai umat islam tak menitikberatkan perkara2 sedemikian.

Artikel ni agak panjang tapi menarik untuk difikirkan. Yang baik jadikan teladan yang buruk jadikan sempadan k. adiossa!

 

MENGAPA YAHUDI BIJAK?

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu “Mengapa Yahudi Bijak?”. Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?

Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

[more… ]

 

 

 

Tadi aku dapat email dari sorang kawan bertajuk seperti di atas.. Satu fakta mengenai LIPAS. Aku memamg anti ngan binatang sekor ni. Kalau jumpa ja lipas mesti timbul sedikit perasaan kegeli-gelian..huhu..

 Pernah tengok telur lipas?? Yang kaler coklat kehitaman tu.. Tapi x penah la pulak tunggu sehingga telur tu menetas. Rupa2nya ia dapat menghasilkan agak byk bilangan anak dengan hanya sebiji telur yg kita biasa nampak tu.

anak2 lipas yang comel..huhu

anak2 lipas yang comel..huhu

 

Haa..banyak kan.. Jadi lepas ni kalau ternampak ja telur lipas tu picit jerr.

(^_*)v